keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Kalajoki vuonna 1981


















Vuonna 1981 Kalajoen väkiluku oli 8760 henkilöä. Avioliittoja solmittiin 61 ja avioeroja oli 5 kappaletta. Kalajoen seurakunnan väkiluku oli 7078 henkeä, jossa lisäystä edelliseen vuoteen oli 112. Raution seurakunnan väkiluku oli 1135, jossa lisäystä oli 12.

Keskipohjanmaan maakuntaviesti hiihdettiin Kalajoella. Pääsylippuja ei voitu myydä kuin 6500, mutta kisoja seurasi noin 10 000 katsojaa, ja jos otetaan huomioon hiihtäjät, huoltajat, toimitsijat ja talkooväki, niin kisoja seuraavien kokonaismäärä nousee 11 000:een. A-sarjan voitti Haapajärvi, Ylivieskan oli toinen ja Himanka kolmas. Kalajoen joukkue sijoittui yhdeksänneksi. Joukkueessa hiihtivät Keijo Siipo, Merja Myllylä, Ari Heininen, Jukka-Pekka Ojala, Tapani Ylitalo, Seppo Korpi, Reijo Kalliokoski ja Päivö Paavola. B-sarjassa Kalajoen II-joukkue sijoittui10:nneksi ja kolmosjoukkue oli 31.

Jussi Kurikkalan muistokisojen miesten sarjan voitti Kuhmon Kivan Keijo Vähäkangas. Pääpalkintona oli sauna. Toiseksi sijoittui Valkeakosken Kajon Risto Kujala ja kolmanneksi edellisen vuoden voittaja Kuusamon Era-Veikkojen Tarmo Määttä.
Naisten sarjan voitti Päivi Renkola ennen Helena Takaloa ja Pirkko Määttää.

Puulaakiviestit olivat edelleen suosittuja. Kyläsarjassa 5 x 2,5 km:n viestissä oli kymmenen joukkuetta. Kisan voitti Rahjankylä, toiseksi tuli Kärkinen ja Pohjankylä oli kolmas. Miesten työpaikkajoukkueiden 4 x 2,5 km:n viestissä voiton vei Rauma-Repolan joukkue ennen Junnikkalan Sahan ja Nivat & Forsin joukkueita. Naisten työpaikkajoukkueiden 3 x 2,5 km:n viestin voitti Kalafur ja toiseksi tuli Rantakallan joukkue ja kolmanneksi Rauma-Repolan joukkue.
Jussin lenkille osallistui jälleen uusi ennätysmäärä hiihtajiä, sillä osanottajia oli peräti 654. Keväällä juostussa Siltojen viestissä oli vain neljä joukkuetta.

Keskusurheilukentän vihkiäiskilpailuja seurasi n. 1000 katsoja. Kentän avauksen suoritti Kosti Rasinperä. Kaarlo Maaninka voitti 5000 m:n juoksun ajalla 14.01,46. Pituushypyssä Kalajoen Pentti Turpeinen sijoittui toiseksi voittajan kanssa samalla tuloksella 682.
Kalajoen Junkkareiden kansallisissa yleisurheilukilpailussa parhaasta tuloksesa vastasi keihäänheitäjä Aimo Aho, jonka tulos oli 84,20. Toiseksi sijoittui Tapani Rinta-Keturi tuloksella 78,80 ja kolmannenksi Jorma Markus tuloksella 78.60. Seiväshypyn voitti Rauli Pudas tuloksella 530 ja samaan tulokseen ylti myös Tapani Haapakoski. Kimmo Pallonen oli kolmas tuloksella 520. 3000 m:n juoksu voitti Martti Kiilholma tuloksella 8.08,0.

Kalajoen kunnanvaltuuston puheenjohtajana jatkoi lääkäri Untamo Sorasto. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Veikko Murtoniemi (kesk.) ja toiseksi Heimo Myllymäki (SMP). Kunnanhallituksen puheenjohtajaksi valittiin Arvo Väliverronen, varapuheenjohtajaksi Väinö Oksanen ja jäseniksi Erkki Tilvis, Erkki Manninen, Martti Isokoski, Toivo Niva, Martti Lindvall, Martti Puskala ja Jorma Juusola.

Matti Kyllönen sai valmiiksi paljon keskustelua herättäneen Kalajoki-Raution historian. Kirja herätti paljon keskustelua ja siihen tehtiin myöhemmin korjauspainos. Rahjan syväsatamaan rakennettiin ja rakentaminen eteni aikataulun mukaisesti. Eräänlaisia harjannostajaisiakin vietettiin. Kalajoen Osuuspankin uutta toimitaloa rakennettin vanhan sillan päähän. Metalliteollisuudella Kalajoella meni hyvin. Kalajoen Metalli Oy:lle rakennettiin uutta hallitilaa. Tuuran Konepaja Oy uudisti kalustoaan. Kalajoen Osuuskauppa avasi uuden maatalousmyymälän Sokos-tontille. Säästökuoppa niminen yritys aloitti toimintansa. Liike keskittyi vaatteiden myyntiin. Kalajoen Hiekkasärkkien leirintäalueella valmistui viisi uutta mökkiä ja nyt mökkien määrä oli 68. Pihvitupa aloitti toimintansa. Yrittäjinä olivat Sirkka ja Kalevi Elonen. Vasankarin nuorisoseuraa kunnostettiin talkoovoimin ja Hiihtomajaa laajennettiin. Siunauskappelin rakennustyöt alkoivat syksyllä. Kauppajengia laajennettiin. Pentti Niemelä aloitti autovuokrauksen. Raution Kisailijat täytti 50 vuotta. Kalajoella juhlittiin koululaitoksen 100 vuotista taivalta. Kalajoen kotiseutujuhlan teemana oli satavuotias nuorisoseuraliike, Kalajoen oma nuorisoseura on perustettu 1894.

Särkät Soi seitsemännen keraan. Harmonikkojen kirkkokonserttia oli seuraamassa myös maaherra Erkki Huakipuro puolisoineen. Särkät Soi tapahtumassa esiintyivät Helka Kymäläinen, Veikko Ahvenainen, John Molinari, Friedrcih Lips, Unto Jutila, Seppo Leino ja Erkki Ihalainen.

Raution pitkäaikainen kunnansihteeri Yrjö Ainali kuoli helmikuussa 1981. Ainali toimi Raution kunnansihteerinä vuosina 1944 -1973, siis kuntaliitokseen saakka. Yrjä Ainalin isä oli maanviljelijä ja valtiopäivämies.

Tasavallan presidentin vaalit näkyivät myös Kalajoella. Valitsimiesehdokkaina Kalajoelta oli Untamo Sorasto (kesk.), Martti Isokoski (kok.) Martti Lindvalla (SKDL) ja Artturi Junttila (kristilliset). Johannes Virolainen vieraili Kaljaoella 21.12.1981 yläasteen juhlasalissa. Sali oli ääriään myöten täynnä.

Ei kommentteja: