tiistai 3. tammikuuta 2012

Vuosi 1987 Kalajoella

Kalajoen kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi valittiin Untamo Sorasto ja varapuheenjohtajiksi Jouni Jyrinki ja Pekka Siironen. Kalajen kunnanhallituksen puheenjohtajaksi valittiin Arvo Väliverronen ja jäseneksi Raili Myllyl, Erkki Manninen, Heikki Halonen, Martti Puskala, Väinö Oksanen, Edvin Tokola ja Juhani Suni.

Keski-Pohjanmaan maakuntaviesti hiihdettiin Pietarsaaressa 8.2.1987. Kalajoen joukkue oli A-sarjassa kahdeksas. Himangan joukkue oli kymmenes. Kalajoen joukkueessa hiihtivät seuraavat hiihtäjät: Tapani Ylitalo, Johanna Ylitalo, Ari Heininen, Simo Törnvall, Jari Niemi, Tapio Räihälä, Kari Ojala ja Jukka-Pekka Ojala. B-sarjassa Kalajoen II-joukkue oli 10.s ja Himangan II-joukkue 21.s. Himangan III-joukkue oli 29.s. Haapajärven Mika Myllylä voitti 18-vuotiaiden poikein 9,7 km ja Vetelin Kuisma Taipale 7.s.
Johanna Ylitalo edusti vuonna 1987 Kälvän Tarmoa ja sijoittui SM-hiihdoissa 18-vuotiaiden 15 km:n hiihdossa sijalle 4. Yleisurheilussa Johannan Ylitalo kilpaili Raution Kisailijoiden väreissä ja sijoittu SM-maastojuoksussa 18-vuotiaden 4 km:n juoksussa sijalle 8.
Yleisurheilussa Kalajoen Junkkarien Antti Haapakoski voitti 16-vuotiaiden poikien 100 metrin aitojen Suomen mestaruuden ja oli 300 metrin aitajuoksussa toinen sekä pituushypyssä kolmas. Pohjoismaiden mestaruuskilpailussa 16-vuotiaiden 9-ottelussa Antti Haapakoski oli neljäs.

Painnoston SM-kisoissa 17-vuotiaiden 90 kg:n sarjassa Kalajoen Junkkareiden Markku Roukala voitti Suomen mestaruuden tuloksella 235 (95,140). 20-vuotiaiden 90 kg:n sarjassa SM-kisoissa Markku Roukala sijoittui kolmanneksi tuloksella 242,5 (107,5 aj 135). Miesten 110 kg:n sarjassa Juha Roukala voitti SM-hopeaa tuloksella 325 (145,180). EM-kisoissa Juha Roukala sijoittui sijalle 15. Raution Kisailijoiden Esa Kivi sijoittui 56 kg.n sarjassa SM-kisoissa neljänneksi.

Kalajoen naisvoimistelijat meenstyivät KKL:n kisoissa. Lukio-ylasteen sarjassa Satu Saari sijoittui toiseksi, Pirjo Isomäki kolmanneksi, Heini Porra neljänneksi, Susanna Rahkola viidenneksi. SVUL:n voimistelupäivillä 3-4.luokkien sarjan voitti Riikka Mäki ja Annukka Rönn sijoittu kolmanneksi. 5-6.luokkien sarjassa Johanna Junnikkala oli neljäs.

Ammunnassa vapaapistoolin 50-vuotiaiden sarjassa Sulevi Salmi voitti SM-hopeaa. Jousiammunnassa Eero Hihnala voitti 45-vuotiaiden sarjassa TUL:n kisoissa hoepaa. Simo Hihnala voitti 18-vuotiaden joukkuekilpailuissa Suomen mestaruuden. Mauno Takalo saavutti 45-vuotiaiden jousiammunnassa 18 metrin matkalla Suomen ennätyksen. Takalo voitti SM-pronssia 45-vuotiaiden 25 metrin matkalta ja SM-pronssia miesten joukkuekilpailussa. Lisäksi hän voitti TUL:n mestaruuden ja pronssimitalin. Marko Ainali sijoittui sijalle 35. miesten EM-kilpailuissa Ransakssa ja sijalle 21. 18-vuotiaiden EM-kisoissa Luxembourgissa. Hän ampui neljänneksi sijoittuneessa joukkeessa. Marko Ainali voitti 18-vuotiaden Suomen mestaruuden henkilökohtaisessa kisassa ja joukkuekilpailuissa, Hän voitti myös kaksi TUL:n mestaruutta.

Jääkiekossa Kalajoen Junkkarit hankki ensimmäisen liigatason vahvistuksen joulun alla 1987. Porin Ässien 190-senttinen Jari Laitanen tuli loppukaudeksi Kalajoelle vahvistamaan joukkuetta tuntuvasti. Tavoitteena olleen lohkon kakkossijan Junkkarit vakiinnutti tammikuussa 1988. Play-off-kierroksen ensimmäisessä ottelussa Jyväskylän Lohi kaatoi Junkkarit ensin kotonaan 9-4 ja sitten Kalajoella 1-5. Sarjakaudelle 1987-1988 Kalajoen Junkkarit Jari Ervasti teki Pohjoislohkon ennätyksen 72 (51+21) pistettä. Jari Nerg oli toinen 54 (20+34). Kuuden parhaan joukossa oli neljäntenä Jukka Poukkula 49 (25+24) ja kuudentena Hannu Moilainen 47 (17+30).

Neljättä kertaa veistettiin lunta Kalajoella Tapion Tuvalla. Kisan voiton vei Topi-Kalustajan joukkue ja toiseksi sijoittui Kalajoen Ladun joukkue. Kalajoen Latu voitti lumenveiston Suomen mestaruuden Vaasassa. Joukkueessa veistivät Esa Fors, Mauri Ylitalo ja Esko Kinnunen. Siltojen viestin voitti Etelänkylän joukkue ja työpaikkasarjan Topi-Kalustajan joukkue. Kunniakierroksella Kalajoen Junkakrit keräsi rahaa 31 699 markkaa. Samuli Sinkkosen osuus oli 2125 mk, Torsti Kalliokosken 1899 m, Kaino Rahkolan 1714 mk ja Esko Priuskan 1712 mk. Särkkäin kortteliajot ajettiin kolmannen kerran ja voittajaksi selvityi 80 km:n matkalla Jouni Hakala TU, seuraavat sijat menivät Esa Plantingille Kiiri ja Keijo Asikaiselle JyPS.

Kalajoen kunta osti enemmistön Kalajon Sähkö Oy:sä ja esti näin revon Sähkö Oy:n valtaushankkeen. Kalajoen Sähkö Oy:n toimitusjohtajaksi valittiin Aap Anttilan jälkeen Reino Tilvis. Kalajoen Säästöpankki täytti 100 vuotta, Kalajoen kunnan ympäristsihteeriksi valittiin Jorma Seppälä. Kalajoen kunnan turkistarhaneuvojaksi valittiin Hannu Kärjä. Hilman hotelli poltettiin Kalajoen teknisen toimiston toimesta. Jussi Kurikkalan patsashanke eteni ja kuvanveistäjä Antonio da Cuda kävi esittelemässä pienoismallit patsaasta. Kotiteollisuuskoulun nimi muutettiin Kalajoen Käsi- ja taideteolliseksi oppilaitokseksi. Sellutehtaan saamisesta Kalajoelle käytiin lehdistössä kovaa keskustelua puolesta ja vastaan.
Erkki Aho kirjoitti Kalajoki-lehdessä 1.10.1987 Kalajoen Hiekkasärkät Oy:n toiminnasta ja kritisoi voimmakkaasti yhtiötä siitä, että se tunkeutuu yksityiselle sektorille. Kalajoen kunta järjesti yrittäjien ja kunnan kesken tilaisuuden, jossa kunnan puolesta asioista oli vastaamassa Väinö Oksanen, Martti Puskala, Heikki Halonen, Untamo Sorasto, Arvo Väiverronen, Raili Myllylä ja Torsti Kalliokoski. Tilaisuudessa vaadittiin voimakkaasti Hiekkasärkät Oy:n yksityistämistä ja kunnan pidättäytmistä kilpailemasta yksityisten yritysten kanssa.

Eduskuntavaaleissa Kalajoella keskusta sai 2237 ääntä, kokoomus 856, SKDL 539, SMP 284, SDP 338, SL 63. Kalajoelta Jussi Letola sai 373 ääntä, Riitta Jouppila 257 ääntä, J. Juhani Kortesalmi 116 ja Kalle Palosaari 90 ääntä. SDP:n Tapio Karjalainen sai 158 ääntä ja Deva:n Martti Lindvalla 132 ääntä. Keskustan Kalevi Mattila sai 951 ääntä.

Kalajoen kunta alkoi yhä voimallisemmin kilpailla matkailun alalla kalajokisten yksityisten yritysten kanssa. Katso http://oikeuslaitosjapoliisi.blogspot.com/2008/11/kalajoen-kunnan-monopoli-rsytt.html